İş

ASO’nun Şubat ayı meclis toplantısı yapıldı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgede yaşanan konut sorununun acilen çözülmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin işgücü ihtiyacının karşılanması için devletimiz tarafından destek mekanizmaları devreye alınmalı” dedi. bölge.” söz konusu.

Ardıç, Oda’nın Şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, bu güçlü süreçte depremzedelerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

Ardıç, afet bölgesinde belirlenecek bir alana tam donanımlı “ASO Yaşam Merkezi” kurulması için kampanya başlattıklarını belirterek, her türlü yardım malzemesinin üretimi, temini ve nakli konusunda çalışmalara devam edeceklerini bildirdi. bölgeye.

Yaşanan depremlerin makro istikrar üzerinde önemli etkisi olacağına işaret eden Ardıç, “Arz yönlü bu tür olumsuz şokların olası en önemli sonuçları üretimdeki düşüş ve başta enflasyonla birlikte durgunluk. Geniş bir coğrafi alana yayılan depremin ekonomik etkilerinin yanı sıra olumsuz etkileri de var” dedi.

İlk projeksiyonların depremin Türkiye’nin toplam GSYİH’sında yüzde 2’lik bir kayba yol açtığını ortaya koyduğunu belirten Ardıç, “Bir başka çalışmada da oluşan maddi hasarın 84 milyar dolar düzeyinde olabileceği belirtiliyor. Aşağı çekilerek revize ediliyor. depremden sonra.” ifadesini kullandı.

Ardıç, deprem kuşağında yer alan Türkiye’de can kaybı ve hasarın önüne geçilmesinin doğal afetlere yönelik hızlı hazırlıklar sayesinde mümkün olduğunu belirtti.

Ekonomik hususlar

Türkiye’nin geleceği ve toplumun refahı için bir diğer acil ve öncelikli konunun da depremin sosyal ve ekonomik tahribatını hızla ortadan kaldıracak politikaların uygulanması olduğunu belirten Ardıç, şöyle devam etti:

“Ülkemizde son dönemdeki en önemli ekonomik sorun yüksek enflasyon. Dar tanımlı işsizlik yüzde 10’un üzerinde, geniş tanımlı işsizlik yüzde 20’nin üzerinde, işgücü bilgileri ise büyük bir atıl ve kırılgan nüfusun varlığını gösteriyor. ağırlıklı olarak kadın ve genç nüfusu kapsamaktadır.Bu rakamlar, deprem sonrası alınacak tedbirlerde, para ve maliye politikalarında milletimizin mağduriyetini azaltacak sistemlerin tasarlanması gerektiğine işaret etmektedir.

Juniper, maliyetlerin artması nedeniyle reel şubenin ciddi bir sıkıntı yaşadığını, özellikle ihracatçı firmaların fiyat rekabetinde zorlandıklarını söyledi.

Açıklanan son verilerin sanayi üretimi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranlarındaki gerilemenin devam ettiğini gösterdiğini belirten Ardıç, PMI endeksinin 2022 Mart ayından itibaren eşik değere yaklaştığını söyledi.

Ardıç, reel nüfusun deprem öncesi var olan bu ekonomik kırılganlıklarla baş etmeye çalışırken, afetin de etkisiyle üretim ve ihracatta artan aksama ihtimalinin güçlendiğine işaret etti.

Önümüzdeki dönemde ihracatın büyümeye katkısının hem iç hem de dış koşulların etkisiyle çok belirleyici olacağını belirten Ardıç, “Ekonomik büyümede beklenen revizyonun yönünü ve düzeyini belirlemede öncelikle ihracatın desteklenmesi etkili olacaktır. Sektörde faaliyet gösteren reel sektör firmalarına özel, kolaylaştırıcı ve destekleyici uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiği değerlendirmesini yaptı.

“Sanayicilerimizin üretime devam edebilmesi ülkemiz için çok önemli”

Ardıç, deprem felaketinin ardından çalışanların çok değerli bir bölümünün konut sorunu nedeniyle deprem bölgesi dışına çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

“Deprem bölgesindeki sanayicilerimizin üretime devam edebilmesi ülkemiz için çok değerli. Birçok firma ya iş gücü yetersizliğinden fabrikalarını kapattı ya da çok düşük kapasitelerle üretime devam ediyor. Bu prestij ile bölgenin konut sorunu çözülmelidir. Hükümetimiz bölgenin iş gücü ihtiyacını karşılamak için takviye mekanizmalarını sağlamıştır.Bu doğrultuda Ankaralı sanayiciler olarak ‘geçici tersine göç’ adı altında bir kampanya başlatmayı ve depremde sanayicilerimizin personel ihtiyacını karşılamayı düşünüyoruz. belirsiz bir süre için bölge.”

Ardıç, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Antakya Organize Sanayi Bölgesi başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle istişarelerde bulunduklarını söyledi.

Deprem bölgesinden diğer illere hızlı göçün nüfus yapısının bozulmasına neden olabileceğine işaret eden Ardıç, “Özellikle Hatay’da bu risk daha da yüksek görünüyor. Atamızın emaneti Hatay’a ‘ülkemizin şahsi meselesi’ gözüyle bakıyoruz. Milyonlarca Türk’ ve tam tersine bütüncül politika ve politikalar ile ‘Göç bir an önce harekete geçirilmelidir. Bu korkunç felaketin yıkıcı etkilerini yenip milletimizin yaralarına merhem olana kadar çalışmaya devam edeceğiz. Yaralarımızı her zaman dayanışma ile birlikte saracağız.” dedi.

saray-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu