Haber

Daron Acemoğlu: Türkiye iki büyük tehditle karşı karşıya

DW’ye konuşan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, “Erdoğan’ın seçimleri bu kadar kolay kazanması benim için sürpriz oldu” diyerek, Türk demokrasisini ve ekonomisini bekleyen tehlikelere dikkat çekti. Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim zaferini “Bu kadar kolay kazanması benim için sürpriz oldu” sözleriyle değerlendirdi. Deutsche Welle’nin (DW) sorularını yanıtlayan Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin “çok kritik” bir eşikte olduğuna dikkat çekerek, “Durumun hiç de yeterli olduğunu düşünmüyorum” dedi. Türk ekonomisi için aslında parlak bir gelecek fırsatı olduğunu ancak kapsamlı politika değişikliklerine ihtiyaç olduğunu belirten Acemoğlu, “Şu anda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu yapmakla ilgilendiğinden veya tam olarak gerçekleşeceğinden pek emin değilim. Yapmış olsa bile güvenilir.”

Mehmet Şimşek’in Türkiye ekonomisinde değerli bir rol oynamasının çok güzel olacağını vurgulayan Acemoğlu, “Arka planda hâlâ ekonomiyle ilgili politikaları Erdoğan belirliyorsa tabii ki o zaman Mehmet Şimşek sanki olacak. daha fazlası vitrinde.” . “Türk demokrasisinin ayakta kalacağından hâlâ umutluyum” diyen Acemoğlu, “emperyal cumhurbaşkanlığı” olarak tanımladığı Erdoğan’ın kurduğu rejimin Türkiye’de yol açtığı dönüşüme ilişkin de dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) öğretim üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na sorduğumuz sorular ve yanıtları şöyle:

DW: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidardaki ilk on yılına istikrarlı bir ekonomik büyüme damgasını vurdu. Hatta bu süreçte reformcu olarak nitelendirilmiş ve övülmüştür. Bugün enflasyonun felç ettiği bir ekonomiyi yönetiyor ve oldukça otoriter bir lider imajına sahip. Bu noktaya nasıl gelindi?

Daron Acemoğlu: Bu çok karmaşık bir soru. Erdoğan ilk iktidara geldiğinde zayıf bir konumdaydı, 2000 ve 2001 yıllarında Türkiye’de yaşanan şiddetli mali kriz nedeniyle fiilen uygulanan reformları devralmıştı ve bunları tamamen ortadan kaldırıp yerine koyacak durumda değildi. onları yeni bir şeyle. ve o dönem aslında Türkiye ekonomisinde ve kurumlarında çok sağlıklı ve yüksek verimlilik performansıyla bir yumuşama dönemiydi. Ancak bu çok uzun sürmedi, kısa bir süre oldu, 10 yıl değil, yaklaşık 5-5 yıl. Ama asıl yabancı basının Erdoğan sevgisi bence daha uzun sürdü. Bu aşk Erdoğan’ın hükümet üzerindeki kontrolünü artırması ve partisinin Türk devletinde ve ekonomi bürokrasisinde kontrol sistemini kurmasıyla bile devam etti, çünkü yabancı basın Müslüman bir demokrasi için rol model arıyordu. Ama artık bu sürecin son aşamasındayız. Artık daha otoriter bir kişilik olarak ortaya çıkmıştır. Özellikle medya kısıtlamalar ve tehditler nedeniyle tamamen çökmüştür, yürütmeyi denetleme imkanı artık çok sınırlıdır. Büyük bir gücü liderin elinde toplayan icra başkanlığını veya imparatorluk başkanlığını kurdu. Muhalefet, kısmen Erdoğan’ın neden olduğu adil olmayan oyun alanı nedeniyle bölünmüş ve etkisiz olmaya devam ediyor. Ama benim için yine sürpriz oldu. Çünkü ekonomi çok kötü durumda, yıkıcı deprem gerçekten yüzyılda bir yaşanan bir olaydı ve çok doğru yönetilmiyordu, depremin makul bölgeler üzerindeki etkisinin çok ağır olmasında yolsuzluklar çok etkiliydi. Bütün bunlara rağmen seçimleri bu kadar kolay kazanması benim için sürpriz oldu. Bugüne kadarki en zor seçimi bir kez daha kolayca kazandı.

Seçim sonrası sosyal medya paylaşımlarınızda Türkiye’nin geleceğine dair kaygılarınızı paylaştınız. Bu kaygıları biraz açar mısınız?

Aslında çok, çok, çok kötümser değilim. Yani Türkiye’de insan hakları ve demokrasi özünde geri gitti. Bu son 10 yılda yaşadığımız bir süreç. Demokrasi zayıflamış, yargı bağımsızlığını neredeyse kaybetmiş ve basın büyük bir baskı altındadır. Neredeyse tüm televizyon ve gazeteler artık özgürce haber yapamıyor, yorum yapamıyor… Sırada ne var? Bu kısmen parlamentoya ve kısmen de diğer döngüsel olaylara bağlı olacaktır. Demokrasinin bundan sonra daha da zayıflaması doğal olarak mümkün. Çünkü mevcut başkanlık sistemi, gücü tek kişinin elinde ağırlıyor. Ancak yine de Türkiye’deki demokratik sürecin tamamen çökmemesi ve muhalefetin bir şekilde mecliste bile devam edebilmesi için umutlu olmaya çalışıyorum. Bir sonraki seçimde ne olacak? Örneğin yerel seçimlerde demokrasinin nasıl işlediğini göreceğiz.

Sizce Türkiye’nin karşı karşıya olduğu en değerli zorluklar neler? Türkiye’nin şu anda iki büyük tehditle karşı karşıya olduğunu söylemek mümkün. Birincisi demokrasiyle ilgili, biraz önce konuştuk, ikincisi ise ekonomiyle ilgili. Ekonominin durumunun hiç iyi olduğunu düşünmüyorum. ve seçimi kim kazanırsa kazansın, esasen sorun bu olacaktır. Yani Erdoğan seçildi, ekonomi daha kötü diyebilir miyiz? Belki… Ama muhalefet gelseydi bile ekonomik durum bir anda düzelmezdi ve bence muhalefet ekonominin bu baskısı altında çok zor zamanlar geçirirdi. Şu anda Türkiye ekonomisinin hem yapısal sorunları hem de daha orta vadeli sorunları var. ve ikisi de çok önemlidir.

Bunları biraz açabilir misin?

Yapısal olarak Türkiye ekonomisi, kurumsal başarısızlıklar ve bir bakıma demokrasinin zayıflığı nedeniyle üretkenliğini artıramıyor, etkinliğini artıramıyor, teknolojiyi iyi kullanamıyor. Ve bu son 15 yılda çok net bir şekilde gördüğümüz bir şey. Ekonominin yeni dallara geçişi, yatırımlar, bunların hepsi çok yavaşladı. Aynı zamanda orta vadeli sorunlar da var…

Bunlar ne? Bunlar cari açık ve enflasyonla ilgili, ama daha derinde şirketlerin ve bankaların bilançolarının zayıflığıyla ilgili. Bu nedenle Türkiye’nin çok daha derin reformlara, yeni kaynaklara ihtiyacı var. Sorunlar ciddi görünüyor, özellikle Türkiye yeterince ihracat yapamadığı ve yeterli yabancı yatırım alamadığı için sürekli Merkez Bankası rezervlerini kullanmak zorunda kaldı. Bu rezervler önemli ölçüde azaldı. Aynı zamanda, hükümet her zaman daha fazla harcamaya başladı ve bu da bütçede bir dengesizlik yarattı. Bütün bunlar bence önümüzdeki 6 ayda daha çok baş ağrısı yapacak şeyler ve önemli reformlar, önemli yeni kaynaklara ihtiyaç var ve bunların nereden geleceği belli değil… Erdoğan hükümetinin uygulayacağına inanmıyorum. büyük bir reform paketi, sanırım yanılıyorum ama büyük bir değişiklik yapacaklarını ve dolayısıyla bu sorunların devam edeceğini düşünmüyorum ve bu, Türkiye’nin potansiyelinin altında büyümesi, yüksek genç nüfusunun potansiyelini gerçekleştiremeyeceği anlamına geliyor. Bence bu çok maliyetli bir şey zaten…

Erdoğan, eski Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek ile Türk ekonomisini kurtarmak istiyor. Sizce Mehmet Şimşek Türkiye ekonomisini kurtarabilir mi?

Öncelikle Mehmet Şimşek Bey çok yetenekli, bilgili ve tecrübeli bir insan. Türkiye ekonomisinde değerli bir rol oynaması doğal olarak Türkiye için çok temiz olacaktır. Ancak Mehmet Şimşek gelirse ama Erdoğan yine arka planda ekonomiyle ilgili politikaları belirlerse o zaman doğal olarak Mehmet Şimşek daha çok vitrindeymiş gibi bir durum ortaya çıkar. Mehmet Şimşek gerçekten yetkilendirilirse ve ekonomiyi değiştirmesine izin verilirse, o zaman soru şu: ona ne kadar yetki verilecek? Ne yapabilir, örneğin IMF’ye gidebilir mi? Yoksa başka bir yerden kaynaklanabilir mi? Bir diğer soru da yabancı sermayenin buna inanıp inanmayacağı. Tüm bunlar elbette cevaplayamayacağımız sorular. Şu anda Mehmet Şimşek ile Recep Tayyip Erdoğan arasındaki diyalogları bilmiyorum ama olağan ama şu anda Türkiye için kritik bir durumdayız. Mehmet Şimşek gibi grubunda yer alan ve onunla birlikte çalışan yetenekli ve bilgili kişilerin Türkiye ekonomisine katkı sağlaması güzel olurdu ama bunun tek başına Türkiye’yi, Türk ekonomisini daha sağlıklı bir çizgiye taşıyacağına inanmıyorum. çok daha fazlasına ihtiyacımız var.

Yabancı yatırımcılar Türk ekonomisine olan güvenlerini kaybederek Türkiye’yi terk ettiler. Erdoğan’ın yeniden güven tesis etmesi ve gidişatı tersine çevirmesi için ne gerekiyor?

Bence yabancı yatırımcılar nispeten bağışlayıcı ve Erdoğan konusunda iyimserdi. Ayrıca, Avrupa ve ABD’deki uluslararası faiz oranları çok düşüktü, bu nedenle Türkiye’de daha yüksek getiri için gitmeleri için bir nedenleri vardı. Bu durum değişti, dolayısıyla uluslararası yatırımcılar artık çok daha seçici ve onları Türkiye’ye dönmeye ikna etmek daha da zor olacak. İmkansız değil, Türk ekonomisinin hala temelleri sağlam, ülke çok büyük bir konuma sahip, çok iyi eğitimli insanlara sahip. Dolayısıyla Türkiye ekonomisinin geleceği parlak ama bunun olabilmesi için çok farklı bir siyasi ortamın, çok farklı bir kurumsal ortamın yaratılması gerekiyor. Şu anda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu yapmakla ilgilenip ilgilenmediğinden veya ilgilenseydi bunun tamamen inandırıcı olacağından pek emin değilim.

Öte yandan Türkiye, turizm gibi alanlarda Rusya ile ekonomik işbirliklerini artırdı. Erdoğan ve Putin, Akkuyu nükleer santralinin açılışını yaptı. Erdoğan, Rus enerjisine olan bağımlılığını artırmak için bilinçli bir tercih yapmış görünüyor. Rus enerjisine artan bu bağımlılığın Türkiye’nin stratejik yönelimi hakkında ne anlama geldiğini düşünüyorsunuz?

Son 10 yılda Erdoğan giderek otoriterleşirken Batı’dan uzaklaşmaya başladı. Bu kısmen Batı basınından gelen eleştirilerden, kısmen de manevra alanını sınırlayan yabancı hükümetlerin baskısından kaynaklanıyor. Dolayısıyla prensip olarak Batı’ya, NATO’ya bağlı hissetmiyor. ve ekonomik olarak giderek daha fazla köşeye sıkıştıkça, ülke içinde Batı karşıtı milliyetçi duyguları körüklüyor. Şu anda, hem Batı hem de Rusya ile işlemsel bir al-ver ilişkisi var. Erdoğan’ın Rusya’nın müttefiki olma taahhüdü yok. Bazen Rusya’nın çıkarlarına karşı tavır alıyor ve Ukrayna-Rusya savaşında bile iki tarafı da ustalıkla yönettiğini görüyoruz. Bütün bunlara jeopolitik bir bağlamda bakılması gerektiğini düşünüyorum, Erdoğan her iki güç merkeziyle olan bağlantılarını işlemsel bir yaklaşımla yönetebileceğini düşünüyor. ve önemli bir kaynak ihtiyacı vardır. Bu nedenle Rus gücü, Rus turizmi ve Rusya ile yakın ilişkiler ona çok büyük fırsatlar sağlıyor. Çünkü Batılı yabancı yatırımcılar artık daha seçici ve daha az istekli. Bu nedenle ihtiyacını Rusya’nın bazen de Körfez ülkelerinin parasıyla karşılıyordu. Erdoğan’ın bu işlemsel yaklaşımı sürdüreceğini düşünüyorum. Putin’in müttefiki olacağını sanmıyorum. Kendisinin ve Türkiye’nin çıkarına olduğunu düşündüğü için hem Rusya hem de Ukrayna ile çalışmaya devam edecek. Ama aynı zamanda, yine kendi çıkarına olacağını düşünürse, ABD ile yakınlaşma olasılığını da dışlamıyorum.

Son bir soru: Sizce Erdoğan, Türkiye’nin küresel sahnedeki rolünü hem ekonomik hem de jeopolitik olarak geri dönülmez bir şekilde ne ölçüde değiştirdi?

Bu harika bir soru ve cevabını bilmiyorum. Türk kurumlarını temelden dönüştürerek demokrasiyi zayıflattı, ama aynı zamanda toplumun daha taşralı, dindar, muhafazakâr ve daha az eğitimli olan ve seslerini önceki, daha laik rejimler altında duyuramayacaklarını hisseden bazı kesimlerini güçlendirdi. Ülkedeki siyasi dinamikleri değiştirdi, hatta askeri diktatörlükler ve laik hükümetler dönemlerinde de çok zayıf olan Türkiye’de medya özgürlüğünün daha da kısıtlanmasına yol açtı. Türkiye’deki güvenlik kurumlarında değişikliklere yol açtı. Son 15 yılda yaratılan büyük zaaflar var ama yine de Türk demokrasisinin ayakta kalacağından umutluyum. Önümüzdeki beş yılın ne anlama geleceğini hep birlikte göreceğiz. Türkiye’nin uluslararası arenada oynayacağı rol elbette demokratik yapısıyla bağlantılıdır. Bu aynı zamanda Erdoğan’ın cesurca başlattığı ama sonrasında devam ettirdiği daha milliyetçi duruşuyla da ilgili. Türkiye’nin son 10 yılda daha milliyetçi bir ülke haline gelmesi dış politikasını da etkileyecektir. Milliyetçilik duygusu ve yabancı güçlere, özellikle de Batı’ya karşı şüphe Türkiye’de yaygın hale geldi. Bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesinde etkili olduğunu gördük. Bütün bunlar Türk dış politikasını ve Türkiye’nin bölgedeki rolünü etkileyecektir. Ne derece geri dönülmez sonuçlar doğuracağını bekleyip göreceğiz.

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Bu röportaj DW Business Division tarafından yapılmıştır.

safranboluajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort