Yaşam

Deprem Mağdurlarının Sahiplenme Süreci

Bu felaketten sonra birçok insan anne babasını kaybetmiş çocukları evlat edinmekNe yapabileceğini ve hangi prosedürlerden geçmesi gerektiğini araştırmaya başladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu talepler doğrultusunda çeşitli açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: Uygulanan özel bir program yoktur. diye sözlerine ekledi. Peki, evlat edinme kuralları nelerdir ve sahiplenmek isteyen kişileri nasıl bir süreç bekliyor?

Bir çocuğun evlat edinilebilmesi için, yasal olarak bu duruma uygun durumda olması gerekir. Bu nedenle “her çocuk evlat edinilebilir” düşüncesi yanlıştır. İlgili çocuğun bu anlamda uygun olmasını sağlamak için birkaç kural vardır:

Çocuğu evlat edinebilmek için Türk Medeni Kanunu’nun 309. maddesine göre çocuğun anne ve babasından yeterli talep alınması ve bu talebin çocuğun veya ana babasının ikamet ettiği yer mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak yapılması gerekir. . kaydetmekmutlak.

Çocuğun kim olduğu ve uzun süredir nerede yaşadığının bilinmediği ve çocuğa karşı özel yükümlülüklerinin gereği gibi yerine getirilmediği hallerde. veliden rastgele bir kişinin talebi aranmaz.

Evlat edinilecek çocuk için bu şartlar sağlandıktan sonra kişinin/ailenin hangi şartları taşıması gerekir?

  • 25-65 yaş aralığındabulunmak,
  • En az ilkokul seviyesindeeğitim almış,
  • düzenli gelirsahip olmak,
  • evlat edinen kişi veya çift tarafından en az bir yılbakımlı ve eğitimli,
  • Bu durum evlat edinilen çocuğun yararınadır ve evlat edinenin başka çocuğu/çocukları varsa avantajlara halel getirmeksizin,
  • senin çocuğun ebeveynlerin rızasıalınacak,
  • ayırt etme yeteneği varsa çocuğun dileğialınacak,
  • Eşler en az beş yıldır evli iseler veya evlilikleri beş yıldan az ise, her ikisi de otuzdan fazla şartlar gereklidir. Evli olmayan çiftler evlat edinemez.

Yurt dışında yaşıyorsanız depremzedeleri sahiplenmeniz mümkün değil.

Evlat edinmek isteyen kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise ve Türkiye’de yaşıyorsa ilindeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvurabilir. e-Devlet üzerindenilk başvuruyu da yapabilir.

Yurt dışında ise, ikamet edilen ülkenin uluslararası evlat edinme merkezine/yetkilisine başvuru yapılabilir. Ancak, kelime depremzede çocuklarYurtdışında yaşamak bu çocukları/çocukları evlat edinmenin önündeki en büyük engellerden biridir.

Bu süreçte evlat edinme başvurusunda bulunan kişi/aileden bazı belgeler istenir:

  • Nüfus Müdürlüğü tarafından düzenlenir. kimlik kayıt kopyası,
  • Başvuranın veya birlikte yaşadıkları aile üyelerinin silinmiş kayıtları dahil suç kayıtları,
  • mülkiyet, gelir ve sosyal güvenlik durumubelgeleri göstermek,
  • Muhtarlık veya nüfus müdürlüklerinden alınacaktır. İkamet belgesi,
  • eğitim durumugösteren belge,
  • Fiziksel, zihinsel ve zihinsel bir engeli olmadığını, her zaman bakıma muhtaç olduğunu, bulaşıcı veya sürekli bir hastalığı olmadığını, alkol veya uyuşturucu madde bağımlısı olmadığını belirtmek. sağlık kurulu raporugereken belgelerdir.

Çocuğu evlat edinmek isteyen kişi/aile, bir yıl süreyle çocuğun bakım ve eğitimini üstlenmek zorundadır.

Evlat edinmeden önce, sözleşmenin düzenlendiği tarihten itibaren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde ve ortada evlat edinen kişi/aile. bir yıl içinde kesintili bakım süresi başlar. Bu sözleşme ilgili müdürlük ile evlat edinen kişi/aile arasında imzalanan bir belgedir.

Sözleşme, sahiplendirme işlemleri tamamlanana kadar devam eder ve takibin herhangi bir aşamasında olumsuz görüş alınması veya sözleşme kararlarına uyulmaması durumunda gerekli müdürlük tarafından “Evlat Edinme Geçici Bakım Sözleşmesi” düzenlenir. iptal edilebilir.

Peki bu takip süreci nasıl ilerliyor?

Evlat edinilmek istenen kişi/ailenin yanına yerleştirilen çocuk, bu süreç tamamlanana kadar süreçte görevliler tarafından verilir. çeşitli ziyaretler gerçekleştirilir. Bu takip ziyaretleri haberli veya habersiz olabilir. Takip sürecinde gerekli görülmesi halinde danışmanlık hizmeti de verilebilir.

İzleme süreci ve evlat edinme öncesi süreksiz bakım sözleşmesi, evlat edinme süreçleri tamamlanana kadar devam eder. Bu süreçte bir yıllık süre dolmadan çocuğun evlat edinilmesinin uygun olmayacağına karar verilirse. çocuk kurtarılabilir.

Kaynaklar:TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Koruyucu Aile Yönetmeliği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu