Haber

Gürcistan parlamentosunda oylama: ‘Yabancı ajan’ yasa tasarısı resmen geri çekildi

Gürcistan parlamentosu, parlamentodan ön onay aldığı 7 Mart gecesinden bu yana protestolara yol açan ‘yabancı ajan’ yasası olarak da bilinen ‘yabancı etkinin şeffaflığı’ yasasını resmen oylayarak geri çekti.

Reuters’in haberine göre, Gürcistan parlamentosunun resmi internet sitesinde yer alan habere göre milletvekilleri, ülkede protestolara yol açan yasa tasarısına bugün Parlamento Genel Kurulu’nda yapılan ikinci okumada aleyhte oy kullandı. Böylece yasa tasarısı resmen geri çekilmiş oldu.

PROTESTOLAR 3. GÜNÜNDE DEVAM ETTİ

Gürcistan hükümeti 9 Mart’ta yaptığı açıklamada, başta Tiflis olmak üzere ülkede protestolara neden olan “yabancı etkinin şeffaflığı” yasa tasarısına dayanağını geri çektiğini duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından ülkede protestolar devam etti.

Meclis’te ön kabulü yapılan yasa tasarısına tepki gösteren protestocular dün (9 Mart) yeniden protesto gösterisi yaptı. Gece saatlerinde Tiflis’te parlamento binası önünde toplanan göstericiler, bugünkü oturumda yasa tasarısının parlamentodan derhal geri çekilmesini talep ettiler. Gösterilerde Gürcistan, Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) bayrakları taşıyan göstericiler, bugün yerel saatle 11.00’de yeniden parlamento önüne çıkacaklarını ve yasa tasarısının geri çekilme sürecini önümüzdeki günlerde takip edeceklerini bildirdi. buradan soru.

Ne oldu?

Yasa taslağı, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü örgütlerinin ‘yabancı ajan’ olarak kaydedilmesini veya para cezasına çarptırılmasını öngörüyordu. Muhalifler ve Devlet Başkanı Salome Zurabishvili, Rusya’nın emriyle hazırlandığını öne sürerek yasa tasarısının iptalini talep etti.

Zurabişvili, yasa tasarısının meclisten geçmesi halinde veto edeceğini açıklarken, muhalefet yasa tasarısının iptali için gösteriler başlattı. 3 ve 6 Mart tarihlerinde yasa tasarısının görüşülmesi sırasında mecliste milletvekilleri arasında kavga çıktı.

Tasarının 7 Mart’ta Meclis’ten ön onay almasının ardından aktivistler meclis binası önünde toplanarak giriş çıkışları kapattı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile saldırdı. Gösteriler sırasında 50 polis memuru yaralandı ve 133 protestocu gözaltına alındı.

Gürcü hükümeti 9 Mart’ta protestolara neden olan “ülkedeki durumu sakinleştirmek” için “dış nüfuzun şeffaflığı” yasasını geri çektiğini duyurdu. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu