Ekonomi

Emekli Olan Devlet Memurları ve Memurlar 2024-2025 Dönemi Kamu Toplu Sözleşme Müzakereleri Başladı

Birleşik Kamu Görevlileri Sendikaları (Birleşik Kamu-İş) Konfederasyonu Üyeleri ile Savunma, Büro ve Yardımcı Hizmetler Sendikası (Savdes-Sen) üyeleri, 7’nci Dönem Kamu Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerinin yapılacağı İş ve Toplum Sözleşmesi’ni, 2024-2025 yılları için memur ve emekli memurların mali ve sosyal hakları başladı. Emniyet Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

Önce Savdes-Sen üyeleri Bakanlık önünde toplandı. Sendika Genel Başkanı Tuncay Cengiz, yaptığı açıklamada, memurların emeğinin ve alın terinin hakkıyla savunulmadığını ve maaşlarının açlık sınırına çekildiğini iddia etti.

Bunun dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik kriz, enflasyon veya kamu kaynaklarının yetersizliği ile açıklanamayacağını belirten Cengiz, “En basit hesapla, kamu kaynaklarının adil dağılımı çerçevesinde en düşük memur maaşı, En alttaki işçinin mali hakları kadar olmalıydı.Adaletsizlik ne yazık ki basiretsiz ve beceriksiz sendikacılığın sonucudur.” söz konusu.

Cengiz, bu adaletsizliklerin analiz yerinin toplu sözleşme masaları olduğunu belirterek, memur ve emeklilerin maaş ve tazminatlarının hayatın doğal akışına ve piyasa gerçeklerine göre yapılması gerektiğini söyledi.

Memurlar ve emekli memurlar adına taleplerini sıralayan Cengiz, şöyle devam etti:

“Yoksulluğun sonu olarak en düşük memur ücreti belirlenmeli, altı aylık dönemlere yansıtılacak enflasyon farkları enflasyonist ortamlarda aylık olarak yansıtılmalı, vergi dilimi yüzde 15 olarak sabitlenmeli, ülkenin ekonomik büyüme oranları yüzde 15 olarak sabitlenmeli” her yıl başında refah payı olarak ülkeye ayrı ayrı yansıtılmalı.Yılda dört kez net maaş ikramiyesi verilmeli.Düzenli olarak verilen 8 bin 77 lira taban maaşa eklenmeli emeklilerin maaş ve ikramiyelerine yansıtılmalıdır.”

Sosyal yardım kapsamındaki ücretlerin de artırılması gerektiğini belirten Cengiz, tüm taleplerinin 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi kapsamına alınmasını ve cemevinin açılmasıyla birlikte verilecek çantalarla birlikte analiz edilmesini istedi. Türk Büyük Millet Meclisi.

“Gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önüne ardından Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyeleri çıktı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, yaptığı açıklamada, “Kamu emekçilerini sözde toplu pazarlık masalarında satan konfederasyon hak kaybına uğratıyor, AK Parti’nin çıkarlarını koruyor” dedi. Bugün masada halk değil, kamu çalışanları oturuyor.” bakış açısını getirdi.

Önceki dönemde yapılan toplu iş görüşmelerinde kamu çalışanlarının ve emeklilerin enflasyonun altında ezildiğini, açlığa ve sefalete mahkûm edildiğini savunan Yeşildağ, taleplerini şu şekilde iletti:

“ILO sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası sözleşmelere ve evrensel sendikal hak ve özgürlüklere uygun, grev hakkını da içeren gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz. Sendika özgürlüğünü sınırlayan yüzde 2 barajı kaldırılmalı. 2024-2025 yılları arasında yapılacak ücret artışlarına esas teşkil edecek olan kamu görevlileri en düşük olacak. En az yüzde 115 zam yapılmalı.

Genel Başkan Yeşildağ da maaşlara sosyal yardım payının eklenmesini, aylık enflasyon farkının eklenmesini, tüm memurların ek göstergesinin 3600’e çıkarılmasını, sosyal hakların iyileştirilmesini, eşit işe eşit ücret ödenmesini talep etti. , mülakatın kaldırılması ve sözleşmeli çalışanın tamamının ekibe devri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu